tisdag 12 oktober 2010

Om konsten att skjuta morötter.

.. man har bestämt sig för att laga lite mat. Det ekar tomt i frysen och det är på tiden att göra någonting åt alla de där morötterna som ligger i kylen efter en lyckad dubbelhandling.

Mannen tittar in i köket och frågar: "ska du laga mat?" Johorå. Vad är det han inte förstår? Klart det ska lagas mat. Mannen nickar, som den förståndiga man han är och går. Efter ett litet tag kommer han in igen med nya frågor: "Du ska laga mat nu?" .... "Med alla de där grönsakerna?"... "Du ska skala dem först? Alla de där?".. En blick räcker för att mannen ska komma på att idag är den perfekta dagen att ta en springtur. Hej och hå och dörren slår igen.

Efter lite skalande, att man alltid glömmer hur tråkigt det är att skala och hacka saker i bitar, är i alla fall allting förberett. Kastrullen är på plattan och det har börjat ryka lite... men inte från kastrullen! Det finns fyra plattor på en spis och väldigt många fler knappar. Det är inte så lätt alla gånger att välja rätt knapp. Till saken hör att, som den kock man faktiskt är, hade hackat morötter och potatis och palsternacka och lök som kockar faktiskt gör... med bara lite mer skvättande, skälsord och utbrott än vad eliten använder. (Det hade i alla fall råkat hamna ett par morötter på fel ställe, nämligen på den glödheta platta där kastrullen borde ha stått med inte stod.)

Som den lugna, icke hysteriska människa man är letar man genast upp disktrasan och torkar bort morötterna. Eller det skulle man ha gjort, om man vetat vart alla sådana saker befann sig! Efter x antal visningar och x antal storstädningar är reglerna för vart disktrasan ska befinna sig lite diffusa. Nästa logiska sak att leta efter är då en gaffel, för att helt enkelt kunna putta bort morotsbitarna.. Men då hade dessa tröttnat på att vänta, och hoppade helt enkelt av plattan, på eget initsiativ och med ett härligt "Poff!". Fantastiskt.. Hjärtat fastnade i halsgropen och därefter tog hostattacken från helvetet över. Men soppa blev det tillslut och när mannen kom tillbaka väntade ett dukat bord.. Joråsåatt inga problem alls att laga mat såhär sent. Onej. Det är sånt jag gör bäst...

Nu är det fotboll, gitarrspelande och honungsvatten som gäller resten av kvällen.

2 kommentarer:

  1. Haha....jag tycker du är rolig!!!

    SvaraRadera
  2. Du är ju för skön! Gillar ditt sätt att skriva, och du påminner mig om en annan person som är en smula klantig då och då... nämligen jag!

    SvaraRadera